Gratis verzending boven de €100,00 | Gratis af te halen bij onze winkel | De stadstuin en woonwinkel in hartje Delft | 7 dagen per week open!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Chantal wil Groene Vingers - Aandachtsplanten

Chantal wil Groene Vingers - Aandachtsplanten

Alles wat je aandacht geeft groeit, maar ik neem zoiets dan weer zeer letterlijk en kan geen maat houden. Begrijp me goed, ik heb het hier natuurlijk over de aandacht die ik aan mijn planten geef. Ik scoor ook hoog in andere takken van aandachtsport, maar dat bewaar ik voor een ander platform. Planten en aandacht is voor mij dus een uitdagend onderwerp want waar doe je nou goed aan? Moet je juist veel aandacht (lees water) geven of niet? Bestaat er zoiets als te veel aandacht (lees wederom in mijn geval water)? Is een plant ook tevreden met een beetje aandacht (lees nog een keer water)? Ik zocht het voor jullie uit.

 

Plantenfeeder

 

In theorie geef ik één keer per week water aan mijn planten. Ook al staan ze te schreeuwen om aandacht, ik negeer ze en loop ze snel voorbij. In de praktijk ben ik voor mijn planten wat een feeder (iemand die zijn/haar partner letterlijk vet mest) voor zijn partner is. Ik geef water als euh, water. Mijn planten schreeuwen het soms uit, ‘Stop hiermee, dit wordt nog eens mijn einde. Waarom heb jij mij uitgekozen en niet een groene vingerstype?!’. Ik luister daar niet naar en gieter er een eind op los. Sproeien met de spuit doe ik te weinig en daarom gaat het niet altijd goed met mijn planten. Om je planten te behouden moet je van ze houden, toch? Hoe leer ik een fatsoenlijk waterbeleid aan?

 

Potgrond check

 

Natuurlijk steek ik wel iets op over het in leven houden van planten, maar ik wil in grote stappen snel thuis zijn. Dat resulteert dan in een halfbakken uitvoering van een uitstekend advies. Het advies luidt: Als de bovenste laag potgrond droog aanvoelt wil dat niet zeggen dat de grond eronder ook droog is. Daarom is het slim om je vingers niet lafjes in die bovenste laag te steken, je moet minstens 5 cm de diepte in en als het daar nog vochtig aanvoelt, hoef je geen extra water te geven. Ik bleef met mijn vingers altijd steken bij een centimeter of twee en zag de plant verdrinken, verschimmelen of verrotten tot de wortel aan toe. Te veel water is net zo schadelijk als te weinig water.

 

Hoe dan te gieten?

 

Planten geef je water aan de wortels en niet (never nooit) op het blad. Geef planten in de avond hun portie water, zeker op hete zomerdagen want dan verdampt het water sneller. Wist je dat de balderen van je planten kunnen verbranden in de felle zon? Daar smeer je niet even wat zonnebrand op, hou ze dus in de gaten als die zon volop schijnt. Om het ritme voor jezelf erin te houden en ook voor je planten, geef je het liefst één keer per week water. Ga niet in op de smeekbedes van je planten die elke dag vragen om water. Dit schijnt, schrijf je even mee, een oppervlakkige wortelgroei te stimuleren waardoor je plant nog meer gaat zeuren om water. De een-keer-per-week-methode zorgt dat je plant diepere wortels aanmaakt waardoor hij steviger wordt en dus minder afhankelijk van je is.

 

Sproeibeurt

 

Sommige planten genieten van een goeie sproeibeurt. Net zoals de douche die je (hopelijk) weleens neemt, haal je met een plantenspuit het stof van planten af zodat ze weer fatsoenlijk licht kunnen opnemen en hun bladmondjes niet verstopt raken. Let hierbij wel goed op dat niet iedere plant is gediend van deze tijdelijke nevelpartij. Planten met harige of witte bladeren ontvangen liever een wekelijkse gieterbeurt en vetplanten en cactussen mag je ook overslaan. Een beetje sproeien helpt ook tegen de wortelrot van hierboven (als je heel veel water geeft) en kan ook bijdragen aan de luchtvochtigheid in je huis. Verwacht hier geen wonderen van, zie het als alle beetjes helpen. Last but not least kun je je planten het beste besproeien met regenwater. Dus zet dat plantenspuitertje buiten als je buienalarm pushberichten over een naderende regenbui verstuurt. Je planten zullen je dankbaar zijn.

 

Moraal van het ik-geef-graag-aandacht-verhaal

 

Kies een dag in de week waar je echt even de tijd hebt om je planten te voorzien van water en aandacht (een beetje tegen ze kletsen is heel belangrijk en goed voor de plantenziel en ook voor je partner die misschien niet altijd zin heeft om naar je te luisteren). Bevoel de aarde regelmatig met slechts je vingerkootje voor het beste resultaat. Wees geen plantenfeeder. Besproei de planten die dat kunnen waarderen en als dit alles faalt, vraag dan advies bij de mensen van Groene Vingers. Zo hou je je innerfeeder in bedwang en krijgt je plant de aandacht die het verdient. Niets meer en niets minder.

 

Liefs, Chantal