1e & 2e Pinksterdag gratis verzending vanaf €20. Code: PINKSTEREN | 2e Pinksterdag geopend | De stadstuin en woonwinkel in hartje Delft | 7 dagen per week open!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Chantal wil Groene Vingers - Stippenbegonia

Chantal wil Groene Vingers - Stippenbegonia

Stippenbegonia

 

Het voorportaal van de plantenbegraafplaats

 

Het krijgen van groene vingers is lange weg met ups en downs. Sommige planten zijn mij zo goed gezind dat ze alles uit de kast halen om mij te laten zien dat ik die groene vingers waard ben. Ze groeien, blijven kakstrak groen en zijn cum laude geslaagd op de plantenschool van de ik-reguleer-mijn-water-zelf.

 

Helaas zijn er ook planten waar ik geen enkele chemie mee heb, hoe hard (misschien wel te) ik het ook probeer. Die planten hebben bij binnenkomst al een ik- neem-niets-van jou-aan mentaliteit en kijken op mij neer. De meest arrogante is de stippenbegonia. Deze plant begint in de winkel al met opmerkingen als: “Hoe denk je mij te onderhouden? Je snapt niets van mijn behoeften of van wie dan ook (ik overdrijf niet hè met arrogantie). Ik heb heel veel aandacht nodig en die kun jij nooit geven want jij hebt het altijd druk met andere dingen”. De begonia heeft gelijk; ik verzuip haar al op dag drie.

 

Voor de overige planten die op instorten staan heb ik een oplossing gevonden, zij komen terecht in het voorportaal van de plantenbegraafplaats. Ik heb het hier over de kamer van mijn dochter die het huis uit is en nu dienst doet als het voorportaal. De truc zit hem erin dat ik niet dagelijks in deze ruimte ben waardoor menig plant letterlijk kan opdrogen en weer een schitterende performance neerzet. Behalve de begonia, die voelt zich niet alleen te min voor mij, ze slaat liever het voorportaal over en gaat theatraal liggen op de plantenbegraafplaats. Ik kan het niet uitstaan dat het mij niet lukt om deze plant te (onder)houden. Twee jaar geleden heb ik een stippen begonia aan een vriendin gegeven. Wat denk je? Dat kreng leeft nog en is groter dan ik had durven dromen. Als ik haar vraag hoe ze het doet, krijg ik als antwoord: “Lief zijn voor de plant’. Daar kan ik natuurlijk geen fluit mee. Tijd voor echt rationele tips. Schrijven jullie mee?!

 

Polkadot begonia

 

De stippenbegonia of Begonia maculata of polkadot begonia kun je herkennen aan haar langwerpige bladeren met zilverkleurige/witte stippen. De onder/achterkant van het blad is donkerrood van kleur. De meeste begonia soorten groeien oorspronkelijk in warme (sub) tropische gebieden en dan vooral in bossen waar het goed vochtig is. Het wiegje van de stippenbegonia stond in Brazilië en ze behoort tot de familie van Begoniaceae.

 

Fluwelen handschoenen

 

Deze plant staat het liefst op een warme plek met indirect licht of halfschaduw dan boots je de plek in het vochtige bos mooi na. Fel zonlicht kan haar bladeren doen verbranden, niet doen dus! Veel licht vindt ze dan weer wel fijn, gezellig achter een raam op het noorden groeit ze het beste. Heb je een plekje op de andere windstreken, hou dan drie tot vier meter afstand van het raam voor het beste resultaat. Vermijd tochtige plekken en de polkadot gedijt het beste in een temperatuur tussen de 14 en 18 graden. Ga de plant niet draaien daar heeft ze een hekel aan en ze zal je dit laten weten ook door de bloemknoppen spontaan te laten vallen. Ik zei het je, het is er een om met fluwelen handschoenen aan te pakken.

 

De Begonia maculata lust wel een flink slokje water. Tussen maart en oktober twee keer per week water geven is een must. De grond mag altijd licht vochtig zijn en vooral niet uitdrogen. Gebruik je vingerkootje om dit regelmatig te checken. In de winter is een keer per week water geven meer dan voldoende. Check goed dat er geen water onder in de pot blijft staan. De stippenplant houdt niet van natte voeten. Ga haar niet met een plantenspuit te lijf want daar krijgt ze schimmel van, je kunt wel een bakje water onder de plant zetten (ik ga nog even uitvogelen hoe dat moet). 

 

Als laatste tip raden de experts bij Groene Vingers aan dat je een keer per jaar de plant in een iets ruimere pot te zetten en dan bij voorkeur in het voorjaar. De plant bijvoeden is dan ook een mooi moment als die van jou nog leeft natuurlijk.

 

Deze plant is echt een sier voor het oog en nog hip ook daarom wil ik haar zo graag hebben en houden. Ik ben echter bang dat vanwege het feit dat ik er al drie in één jaar heb omgelegd, ik er geen meer mee krijg. Ik denk dat er een most wanted poster van mij circuleert op het stippenbegonia sociaal media platform dat ik geen enkele polkadot kan verleiden tot een leven in casa Deen. Dus mocht je de kans krijgen, koop hem voor mij en stuur mij daarna een tikkie. Met alle tips van hierboven moet het toch een keer lukken?