Gratis verzending in NL boven de €100 | Gratis af te halen bij onze winkel | De stadstuin en woonwinkel in hartje Delft | 7 dagen per week open!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Chantal wil Groene Vingers - varens

Chantal wil Groene Vingers - varens

Varens

 

Deze keer waag ik mijn lichte gekleurde groene vingers aan de varens. Als mijn geheugen het juist heeft dan was de Nephrolepis mijn allereerste plant. We praten over eind jaren tachtig, begin jaren negentig toen ik mijn eerste eigen mini appartementje (oftewel een kamer en een apart wc en douchehok) betrok. Planten waren in die tijd ook hip en dus propte ik die kleine ruimte helemaal vol met groen. Degene die me het meeste is bijgebleven is die Nephrolepis en dat is de bekendste varen die je goed kunt herkennen aan zijn krullen (hij heet... hoe verrassend, in de volksmond de krulvaren). Daar had ik er dus een van en wat ik me zeker nog herinner is de troep die deze plant kon maken als ik hem weer eens slecht had onderhouden. De vloer lag dan onder de afgestorven krullen. Sinds die tijd heb ik vele varens versleten. Denk aan de Blauwvaren of de Steenbreekvaren, ze zijn er in vele soorten. Geen een van deze groene beauty’s hield het langer dan een paar maanden met mij vol. Gelukkig is een mens nooit te oud om te leren want ik heb fantastisch nieuws. Zit je er klaar voor? Echt helemaal klaar voor? Komt ie dan: ik heb een varen die al drie jaar bij mij is. Jullie: Niet! Ik: Yep, een heerlijke krulvaren die zijn krullen flink heeft uitgehangen. Wil je het geheim weten? Jullie: Ja, ik zit er klaar voor en schrijf mee. Heb nog even geduld, eerst even iets over de achtergrond van deze groene ruimtevuller.

 

Varenclan

 

Wist je dat de varen één van de oudste plantensoorten zijn die nu nog leven?! Varens komen al in meer dan vierhonderd miljoen jaar oude fossielen voor. Ze planten zich niet voort met zaden, ze ontstaan door bevruchting met stuifmeel van stampers van o.a. bijen, vogels of de wind (mijn kind). De grote diversiteit aan soorten en geslachten van de varenclan maakt dat ze zowel in extreem warme én in extreem koude gebieden te vinden zijn. Ze groeien in droogte, op vochtige plekken en sommige zelfs op het water. Bij deze plant kun je niet zeggen dat het niet in je huis past vanwege jouw huiselijk klimaat tenzij je het een spuuglelijke plant vindt dan houdt alles op natuurlijk.

 

Varenfanclub

 

Wat de varens ook uniek maken, is de manier waarop de bladeren ontluiken. Google maar eens naar afbeeldingen van deze familie en je zal begrijpen wat ik bedoel. De een is nog mooier dan de andere. Het zal je dan ook niet verbazen dat er zelfs een fanclub is voor deze ouwe sporenplanten. Check de Nederlandse Varen Vereniging, ik maak geen grap. Hier vind je ook nog veel meer informatie over het verleden van de varens.

 

Stel jij bent een varen

 

Dan nu waarom je hier gekomen bent: ‘Chant, hoe hou ik net als jij een varen lang bij mij?’. Structuur is je antwoord. Zodra je gaat rommelen met je verzorgingsschema bij planten, haken je planten bij voorbaat al af.

 

Stel je voor dat jij een varen bent (klinkt gek, probeer het toch maar). Jij staat lekker te shinen in een puike pot van Groene Vingers en geniet van je wittebroodsweken in je nieuwe onderkomen. Je blijft lekker vochtig maar niet te. Die gieter komt op gezette tijden langs en het leven is goed. Dan komt de klad erin en sta je soms weken droog of weken tot aan je enkels in het water. Je probeert rooksignalen te sturen naar je eigenaar, maar niets werkt. Hoe zou jij je voelen? Niet lekker toch?!

 

Begin met het creëren van een strak verzorgingsschema. Bijvoorbeeld elke zaterdagochtend doe je een tour du planten in je huis.

 

De grond van een varen moet altijd lichtvochtig zijn (nee niet weer overdrijven met die watervallen) zonder dat er een laagje water onder in de pot komt en gaat zitten. Want dan krijg je wortelrot en geloof mij dat is geen picknick voor welke plant dan ook.

 

Water geven is als de tango dansen

 

Check regelmatig de grond door dat vingerkootje te gebruiken. Is de grond na de volgende zaterdag nog steeds erg nat? Geef de volgende keer minder water. Het is net als de tango dansen, je moet het samen doen. Beetje meebewegen en de leiding nemen als dat nodig is. Is de grond erg droog dan is het een kwestie van meer water geven. Zoals de meeste planten heeft ook de varen in de zomer meer water nodig. Dus niet alleen aandacht voor je planten op zaterdag, voeg woensdag toe in je agenda.

 

Je mag de varen ook besproeien om het stof en eventuele niet uitgenodigde ongedierte te verwijderen. Overdrijf het nou niet hè, gewoon een sprenkeltje hier en daar is ruim voldoende.

 

De varen is in de natuur meestal op een schaduwplek te vinden. Verder heeft de plant niet zoveel noten op zijn zang zolang direct zonlicht wordt vermeden. Anders gaan zijn bladeren verkleuren of erger nog verbranden. Als je varen zijn bladeren toch laat verkleuren of verbranden, zet hem dan verder van het raam af. Een tochtige plek is ook geen strak plan want dit vergroot de kans op ongedierte of erger nog, ziektes.

 

Verpotten kun je gelijk doen na de aankoop en anders doe je dat verpotten het beste in de lente of zomer. Bij Groene Vingers kunnen ze de varen ook voor je in een van hun vele leuke potten doen. Ben je gelijk klaar voor het hele jaar.

 

Nu weet jij dat mijn varen op een schaduwrijke plek staat, mijn vingerkootje regelmatig de vochtigheid test (ik zou zo een fifty shades of green boek kunnen starten), ik de varen regelmatig besprenkel met de plantenspuit en dat hij ver van het raam staat. Ben jij klaar om een relatie aan te gaan met de varen? Ren dan nu naar Groene vingers en dan wens ik je alle liefde, geluk en gezondheid samen.

 

Deze keer waag ik mijn lichte gekleurde groene vingers aan de varens. Als mijn geheugen het juist heeft dan was de Nephrolepis mijn allereerste plant. We praten over eind jaren tachtig, begin jaren negentig toen ik mijn eerste eigen mini appartementje (oftewel een kamer en een apart wc en douchehok) betrok. Planten waren in die tijd ook hip en dus propte ik die kleine ruimte helemaal vol met groen. Degene die me het meeste is bijgebleven is die Nephrolepis en dat is de bekendste varen die je goed kunt herkennen aan zijn krullen (hij heet... hoe verrassend, in de volksmond de krulvaren). Daar had ik er dus een van en wat ik me zeker nog herinner is de troep die deze plant kon maken als ik hem weer eens slecht had onderhouden. De vloer lag dan onder de afgestorven krullen. Sinds die tijd heb ik vele varens versleten. Denk aan de Blauwvaren of de Steenbreekvaren, ze zijn er in vele soorten. Geen een van deze groene beauty’s hield het langer dan een paar maanden met mij vol. Gelukkig is een mens nooit te oud om te leren want ik heb fantastisch nieuws. Zit je er klaar voor? Echt helemaal klaar voor? Komt ie dan: ik heb een varen die al drie jaar bij mij is. Jullie: Niet! Ik: Yep, een heerlijke krulvaren die zijn krullen flink heeft uitgehangen. Wil je het geheim weten? Jullie: Ja, ik zit er klaar voor en schrijf mee. Heb nog even geduld, eerst even iets over de achtergrond van deze groene ruimtevuller.

 

Varenclan 

 

Wist je dat de varen één van de oudste plantensoorten zijn die nu nog leven?! Varens komen al in meer dan vierhonderd miljoen jaar oude fossielen voor. Ze planten zich niet voort met zaden, ze ontstaan door bevruchting met stuifmeel van stampers van o.a. bijen, vogels of de wind (mijn kind). De grote diversiteit aan soorten en geslachten van de varenclan maakt dat ze zowel in extreem warme én in extreem koude gebieden te vinden zijn. Ze groeien in droogte, op vochtige plekken en sommige zelfs op het water. Bij deze plant kun je niet zeggen dat het niet in je huis past vanwege jouw huiselijk klimaat tenzij je het een spuuglelijke plant vindt dan houdt alles op natuurlijk.

 

Varenfanclub

 

Wat de varens ook uniek maken, is de manier waarop de bladeren ontluiken. Google maar eens naar afbeeldingen van deze familie en je zal begrijpen wat ik bedoel. De een is nog mooier dan de andere. Het zal je dan ook niet verbazen dat er zelfs een fanclub is voor deze ouwe sporenplanten. Check de Nederlandse Varen Vereniging, ik maak geen grap. Hier vind je ook nog veel meer informatie over het verleden van de varens.

 

Stel jij bent een varen

 

Dan nu waarom je hier gekomen bent: ‘Chant, hoe hou ik net als jij een varen lang bij mij?’. Structuur is je antwoord. Zodra je gaat rommelen met je verzorgingsschema bij planten, haken je planten bij voorbaat al af.

 

Stel je voor dat jij een varen bent (klinkt gek, probeer het toch maar). Jij staat lekker te shinen in een puike pot van Groene Vingers en geniet van je wittebroodsweken in je nieuwe onderkomen. Je blijft lekker vochtig maar niet te. Die gieter komt op gezette tijden langs en het leven is goed. Dan komt de klad erin en sta je soms weken droog of weken tot aan je enkels in het water. Je probeert rooksignalen te sturen naar je eigenaar, maar niets werkt. Hoe zou jij je voelen? Niet lekker toch?!

 

Begin met het creëren van een strak verzorgingsschema. Bijvoorbeeld elke zaterdagochtend doe je een tour du planten in je huis.

 

De grond van een varen moet altijd lichtvochtig zijn (nee niet weer overdrijven met die watervallen) zonder dat er een laagje water onder in de pot komt en gaat zitten. Want dan krijg je wortelrot en geloof mij dat is geen picknick voor welke plant dan ook.

 

Water geven is als de tango dansen

 

Check regelmatig de grond door dat vingerkootje te gebruiken. Is de grond na de volgende zaterdag nog steeds erg nat? Geef de volgende keer minder water. Het is net als de tango dansen, je moet het samen doen. Beetje meebewegen en de leiding nemen als dat nodig is. Is de grond erg droog dan is het een kwestie van meer water geven. Zoals de meeste planten heeft ook de varen in de zomer meer water nodig. Dus niet alleen aandacht voor je planten op zaterdag, voeg woensdag toe in je agenda.

 

Je mag de varen ook besproeien om het stof en eventuele niet uitgenodigde ongedierte te verwijderen. Overdrijf het nou niet hè, gewoon een sprenkeltje hier en daar is ruim voldoende.

 

De varen is in de natuur meestal op een schaduwplek te vinden. Verder heeft de plant niet zoveel noten op zijn zang zolang direct zonlicht wordt vermeden. Anders gaan zijn bladeren verkleuren of erger nog verbranden. Als je varen zijn bladeren toch laat verkleuren of verbranden, zet hem dan verder van het raam af. Een tochtige plek is ook geen strak plan want dit vergroot de kans op ongedierte of erger nog, ziektes.

 

Verpotten kun je gelijk doen na de aankoop en anders doe je dat verpotten het beste in de lente of zomer. Bij Groene Vingers kunnen ze de varen ook voor je in een van hun vele leuke potten doen. Ben je gelijk klaar voor het hele jaar.

 

Nu weet jij dat mijn varen op een schaduwrijke plek staat, mijn vingerkootje regelmatig de vochtigheid test (ik zou zo een fifty shades of green boek kunnen starten), ik de varen regelmatig besprenkel met de plantenspuit en dat hij ver van het raam staat. Ben jij klaar om een relatie aan te gaan met de varen? Ren dan nu naar Groene vingers en dan wens ik je alle liefde, geluk en gezondheid samen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »